Klubb Gourmands syfte
Att mat- och dryckesintresserade ska kunna träffas och dela med sig av erfarenheter och upplevelser.
Vi delar med oss av recept och ger tips om goda drycker.
Vi ger omdömen på bra restaurang, hotell och spabesök.
Gourmand har aktiviteter som:
Temamiddagar på restaurang eller hos en medlem.
Matlagningskurser
Olika provningar med föreläsare såsom vin, öl, whisky, ost och choklad mm.
Eller "hemmaprovningar".
Aktiviteter grillfest, kräftskiva, julbord, after work, restaurangbesök mm.
Klubben erbjuder tillsammans med Flingsalt catering, catering för festligheter såsom företagsevent,
hemma hos middagar, födelsedagskalas och grill/ murikka fester.

Som medlem får Du förtur på aktiviteter & provningar & rabatterade priser.
Kontakta Chritian Thoresson på mail:
klubbgourmand@gmail.com
Det kostar 250:-/ år. Kontonummer kommer på svarsmail. Medlemskort skickas per post till er.

lördag 26 oktober 2013

It´s tea time dear!

Ja, fikagalna är vi ju här i vårt avlånga sötebrödsland. Vi tar gärna tillfälle att umgås över en kopp med dopp. Vad som är fika får man nog olika svar på beroende på vem man frågar och var i landet man befinner sig. Vi dricker faktiskt näst mest kaffe i världen men te är vi lite mer sparsamma med, bara 1/3 av vad en britt bäljar i sig.
Som med den mesta matlagning och bakning så är det den äldre generationen som håller det vid liv, men tar vi inte hand om vårt matarv så lär det snart dö ut.
Det blir ju allt vanligare med stormarknader med färdigprodukter eller butiksbakat som gör att de lokala konditorierna får det tufft.

Så finns det ju alternativet att baka själv också. Det finns ju enkla alternativ att börja med innan man ger sig på de mer avancerade bakverken.
Här kommer ett litet tips på scones och citroncurd som ni kan ha till after noon tea på söndag.

Scones: ca 15st
7 dl       vetemjöl
0,5 tsk  salt
0,5 msk bakpulver
0,5 dl     råsocker
125 gr    smör, rumstempererat
0,5 st     ägg (1 gula och lite vita)
2 dl        mjölk
Blanda alla ingredienserna i en degblandare till en smidig deg. Baka ut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker.
Grädda på 190 grader varmluft i ca 10 min. Har ni vanlig ugn kan ni lägga på 25 grader.
Ät nybakade med färskost, curd och marmelad.

Citroncurd:
2/3 st      gelatinblad (1 st stort restaurangblad)
150 gr     ägg
75 gr       socker
110 gr     citronsaft
1,5 st       citron, skalet
75 gr       socker
100 gr     smör, osaltat
Blötlägg gelatin i kallt vatten. Vispa ägg och socker luftigt. Koka upp citronsaft, skal, socker och smör. Häll citronblandningen över äggskummet. Blanda väl med visp. Häll blandningen i en tjockbottnad kastrull, värm försiktigt till uppkok med en slickepott fram och tillbaka i botten så att det inte blir äggröra. Krämen ska vara tjock. Ta av från värmen och vispa riktigt slätt. Krama ur gelatinet och vispa i det tills det smält. Sila genom finmaskig sil och kyl övertäckt med smörpapper eller plast.

Är det så att ni ska prova recepten och det är något ni undrar över får ni maila och fråga mig så ska jag försöka hinna svara.
Må väl och frossa nu med gosaker nästa fika.
Christian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar