Klubb Gourmands syfte
Att mat- och dryckesintresserade ska kunna träffas och dela med sig av erfarenheter och upplevelser.
Vi delar med oss av recept och ger tips om goda drycker.
Vi ger omdömen på bra restaurang, hotell och spabesök.
Gourmand har aktiviteter som:
Temamiddagar på restaurang eller hos en medlem.
Matlagningskurser
Olika provningar med föreläsare såsom vin, öl, whisky, ost och choklad mm.
Eller "hemmaprovningar".
Aktiviteter grillfest, kräftskiva, julbord, after work, restaurangbesök mm.
Klubben erbjuder tillsammans med Flingsalt catering, catering för festligheter såsom företagsevent,
hemma hos middagar, födelsedagskalas och grill/ murikka fester.

Som medlem får Du förtur på aktiviteter & provningar & rabatterade priser.
Kontakta Chritian Thoresson på mail:
klubbgourmand@gmail.com
Det kostar 250:-/ år. Kontonummer kommer på svarsmail. Medlemskort skickas per post till er.

måndag 8 april 2013

Fräsch sallad i vårsolen.

 
Här är ett förslag till en lättare lunch. Man blir inte så tungt mätt och i miljösynpunkt så är det ju rätt att byta ut de levande proteinerna mot en del ur växtriket. Här är ju variationerna oändliga och det är ju bara att välja de grönsakerna som du gillar mest.
Förutom de kalla krispiga grönsakerna så har jag valt att steka zucchini som läggs ljumna på salladen.
 
 
För att få extra fräschör och smak till salladen så har jag gjort en vinägrett där ingredienserna mortlas för att få ut alla goda smaker och få den lite simmigare.
Har du inte en mortel så införskaffa genast en stor av sten som du får tag i bla. i de flesta asiatiska mataffärerna till ett bra pris. Man kan göra mycket i dem, tex: rub (kryddblandning till kött & fisk), pesto, marinad, senap, krossa kryddor mm. 

 

recept för 5pers:
1/3 st  isbergsalladshuvud
1/2 st  romansalladshuvud
1 st     paprika
2/3 st  rödlök
2/3 pkt sockerärtor
3 st     tomater
150 gr haricot vertes
1 st     zucchini
1/2 st  gurka

derssing:
2/3 st citron, skalet
1/2 st röd chili
2 st    vitlöksklyftor
2/3 st kruka basilika
3/4 dl jungfru olivolja
1/3 dl balsamvinäger
          salt/ svartpeppar
Snoppa haricot vertes och förväll de i saltat kokande vatten och kyl snabbt ner de.
Skölj, skär av ändarna och dela zucchinin på mitten. Skär sedan knappt cm tjocka skivor på längden. När salladen är klar steks de i het panna med lite olivolja, salt, svartpeppar och lite citronsaft på slutet. Den ska ha spänst kvar i mitten.
Skölj och skär grönsakerna i mindre eller tunna bitar. Blanda ihop och lägg upp på ett fint fat och toppa med de ljumna zuccinibitarna.

Till dressingen skalar du av skalet (utan det vita) av en sköljd citron och strimla ner det. Skölj och skiva ner chilin. Skala och skiva ner vitlöken, plocka bladen av basilikan. Mortla ihop allt med en skvätt olivolja till en pasta. Blanda sedan i resten av oljan och vinägern. Dressingen kommer förmodligen att räcka till mer än den här salladen.

Så passa på att njuta av den här klorofyllkicken och känn er nyttiga.

Har ni frågor och synpunkter på recepten så är ni välkomna att maila mig så ska jag försöka att svara om jag inte blir ner skriven.
Frid i köket, Christian.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar